Sağlıkçıların sağlığı tehlikede!

Saglikcilarin Sagligi Tehlikede 0 250 150

Türkiye’de saÄŸlık alanında önemli dönüÅŸümler yaÅŸanıyor. AKP hükümetinin KHK’lar ile ülkeyi yönetmesinin en büyük sancısı saÄŸlık alanında hissedilecek. SaÄŸlıkçılar, uzun yıllardır saÄŸlık alanında uygulanan politikaların, piyasaya sunulmak istenen kamu hizmetlerinin, halkın saÄŸlığını önemli ölçüde etkileyeceÄŸini anlatmaya çalıştılar.

Peki ya onların saÄŸlığı? SaÄŸlıkçıların çalışma saatlerinin artırılması, performanslarına göre ücretlendirilmeleri, rekabet ile meslektaÅŸlarına düÅŸman edilmeleri ve halka saÄŸlık dağıtamamaları ile halkın saÄŸlığı da tehlikeye giriyor. Fakat tüm bunlarla birlikte hastaneler aslında saÄŸlık çalışanları için önemli riskler içeriyor. Kendileri saÄŸlık kurumlarında olan hekimler, hemÅŸireler ve tüm saÄŸlık çalışanları, önemli mesleki riskler altındalar; çünkü saÄŸlık kuruluÅŸları en riskli çalışma alanlarından. Peki nedir bu riskler?

344 SAÄžLIK ÇALIÅžANI HIV KAPTI

ATO’nun, “SaÄŸlık çalışanları meslek riskleri” raporuna göre, dünya genelinde 344 saÄŸlık çalışanı mesleksel yolla HIV enfensiyonuna yakalandı. Enfeksiyonel etkilerin başında kanlı vucüt sıvıları ile temas sonucu Hepatit B, Hepatit C ve HIV virusleri geliyor. Solunum ile bulaÅŸan bulaşıcı hastalıklar ise, nezle, grip, tüberküloz gibi hastalıklar. Raporda dünyada da Türkiye’de de bu konuda yeterli veri bulunamadığı vurgulanıyor.

RADYASYON, AYDINLATMA, GÜRÜLTÜ...

SaÄŸlık çalışanlarını tehdit eden durumlar; radyasyon, elektrik, gürültü, kötü havalandırma gibi etkenler. Aydınlatma sistemi, en az etkisi ile yorgunluÄŸa neden olsa da, meme kanser, üreme fonksiyonunda sorunlara yol açabiliyor. Raporda son elli yılda hastanelerde gürültünün çalışanları ve hastaları rahatsız edecek düzeyde arttığının altı çizilmiÅŸ. Bu sorun, uyku bozukluÄŸu, stres hatta kalıcı iÅŸitme kaybına yol açan iç kulak hasarına sebebiyet verebiliyor. Radyasyon ise tüm dünyada 2, 3 milyon saÄŸlık çalışanını etkiliyor ve en büyük personel de bu alanda çalışıyor: radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp ana bilim dallarında.

DİŞ TEKNİSYENLERİ ÖLÜYOR

DiÅŸ protezi yapan diÅŸ teknisyenleri, akciÄŸer kanseri ve silikozise yakalanmaktan kurtulamıyorlar. DiÅŸ hekimlerinin verdiÄŸi ölçülerle protez yapan diÅŸ teknisyenleri ağır metal tozu bulunan ortamlarda uzun saatler çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu ortam ise, iÅŸitme ve görme bozuklukları, çeÅŸitli cilt problemleri, akciÄŸer kanseri ve silikozise yol açıyor. DiÅŸ teknisyenlerinin büyük bir çoÄŸunluÄŸu akciÄŸer kanseri ve silikozise yakalanma riskiyle karşı karşıya ve ölüm riski çok yüksek bir meslek. Sadece Ankara’da 572 diÅŸ teknisyeni Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne baÅŸvurdu. Bunlardan 24’ü silikozis ön tanısı ile baÅŸvuru yaparken, diÄŸer illerden baÅŸvurular içerisinde 4 diÅŸ teknisyenine silikozis tanısı kondu.

ŞİDDET ARTIK EN ÖNEMLİ MESLEKİ RİSK

Hekimlere ve diÄŸer saÄŸlık çalışanlarına yönelik ÅŸiddet, ülkedeki ÅŸiddet dalgasına paralel bir ÅŸekilde son yıllarda yükseliyor. Åžiddetin artışı, saÄŸlık çalışanları açısından daha da risk oluÅŸturuyor. DiÄŸer çalışma ortamlarına göre ÅŸiddet saÄŸlık alanında 16 kat fazla yaÅŸanıyor. Åžiddete maruz kalan saÄŸlık çalışanı oranı yüzde 45. SaÄŸlık çalışanlarının yüzde 40’ı  ise bunu özel bir durum kabul ederek ÅŸikayette bulunmuyor. Türkiye’de saÄŸlık çalışanlarının ÅŸiddete uÄŸrama riski yaklaşık olarak yüzde 60. ATO’nun 2010- 2011 ÅŸiddet raporundan alınan bu bilgiler arasında bir hekimin ÅŸu ifadesi ise dikkat çekiyor: “BaÅŸta kendi bakanlığımız tarafından olmak üzere bize yöneltilen ÅŸiddet, hastaların ÅŸiddet davranışını tetikliyor.”

SAÄžLIK ÇALIÅžANLARININ SAÄžLIÄžI KONGRESİ YAPILACAK

SaÄŸlık çalışanlarının karşı karşıya oldukları bütün bu sorunlar ve riskler, “SaÄŸlık Çalışanlarının SaÄŸlığı 3. Ulusal Kongresi”nde masaya yatırılacak. Kongre 18- 20 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleÅŸecek.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda yapılacak olan kongrenin düzenleyicileri arasında Türk Tabipleri BirliÄŸi (TTB), SaÄŸlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Petrol İş, Dev-SaÄŸlık İş var.

SaÄŸlık örgütleri, kongreyi saÄŸlık çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması, performans ve döner sermaye gibi esnek ücretlendirme uygulaması ve iÅŸsizliÄŸin artması gibi kapitalist uygulamaların sonuçlarına karşı, “saÄŸlık sektöründe ücret, emek, sermaye ve kar” temasıyla düzenliyor. (Ankara/EVRENSEL)


‘İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI ARTTI’

TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Özlem Azap, 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de emekçilere dönük saldırıların saÄŸlık emekçilerini de olumsuz yönde etkilediÄŸini belirtti. Kamuya ait olan saÄŸlık kurumlarının daha sonra özel sektöre devredildiÄŸini kaydeden Azap, özel sektör ile rekabetin, düÅŸük ücretle, güvencesiz koÅŸullarla çalışmanın yaygınlaÅŸtığını vurguladı. Çalışma koÅŸullarının kötüleÅŸmesi ve ağırlaÅŸması sebebiyle yaÅŸanan iÅŸ kazalarının ve meslek hastalıklarının arttığını belirten Azap, yaÅŸananların hem saÄŸlık çalışanları ile paylaşılması hem de kamuoyu tarafından görünür olmasını hedeflediklerini ve kongreyi de bu yüzden düzenlediklerini dile getirdi.


‘SAÄžLIKÇILARIN SAÄžLIÄžI KAYIT ALTINA ALINMIYOR’

Doç. Dr. Özlem Özkan: Dünyanın her yerinde saÄŸlık reformları, saÄŸlığın ticarileÅŸmesine ve saÄŸlık çalışanlarının çalışma ÅŸekillerinin yapısal bir deÄŸiÅŸimine yol açtı. Genel olarak ÅŸiddet ise saÄŸlık çalışanlarına hastalar tarafından uygulanan ÅŸiddet olarak gösteriliyor, ama esas olarak varolan iktidarın emek gücüne yaptığı ÅŸiddettir. Bunun doÄŸal bir sonucu da hastaların hekime saldırmasıdır. Bu, saÄŸlıkta piyasalaÅŸmanın beklenen bir sonucudur. Biz saÄŸlıkçılar ÅŸiddeti bir iÅŸ kazası olarak yorumluyoruz. Fakat ÅŸu anda ÅŸiddet ile ilgili bir mevzuat yoktur.

Depresyonlar da son zamanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Hekim intiharları oldukça arttı. Medyada bunlar da çoÄŸu kez sosyal nedenlerle açıklanıyor ama bu, çalışma koÅŸullarının yarattığı bir intihardır. Hükümetin saÄŸlıkçıların hastalıklarını ve ÅŸiddeti, intiharları kayıt altına alan bir sistemi yok. Bu çok önemli bir sorun.

Birakin Laf Kalabaligini Vur Emrini Kim Verdi 4fb694ae840a4 Thumb'Bırakın laf kalabalığını vur emrini kim verdi?'

Beyler bırakın laf kalabalığını, vur emrini kim ve...

Kilicdaroglundan 19 Mayis Mesaji 4fb694ad9d4c7 ThumbKılıçdaroğlu'ndan 19 Mayıs mesajı


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Ke...

Saganak Yagis Istanbulda Hayati Felc Etti ThumbSağanak yağış İstanbul’da hayatı felç etti

İstanbul’da aşırı yağış nedeniyle D-100 karayolu kapandı. Tr...

Saganak Yagis Marmarada Hayati Felc Etti 0 ThumbSağanak yağış Marmara’da hayatı felç etti

MARMARA Bölgesi’nde akÅŸam üstü baÅŸlayan ÅŸi...

Istanbulda Hayat Felc Oldu Thumbİstanbul'da hayat felç oldu!

Marmara Bölgesi'nde akşam üstü başlayan şiddetli yağış İstan...

Istanbulda Yagis Hayati Felc Etti 4fb6788f76109 Thumbİstanbulda yağış hayatı felç etti

Kentin tümünü etkisi altına alan yoğun yağmur traf...

Erdogandan Uludere Aciklamasi ThumbErdoğan'dan Uludere açıklaması!

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Amerikan Wall Street Journal gazetesi...

Veliler 444un Uygulamalarina Karsi Cikiyor 1 ThumbVeliler 4+4+4'ün uygulamalarına karşı çıkıyor

Buca 23 Nisan İlköÄŸretim Okulu öÄŸrenci velileri, oku...

Kilicdaroglundan Okyanus Otesi Gondermesi 4fb65c7175cb6 ThumbKılıçdaroğlu'ndan okyanus ötesi göndermesi

Ankara'dan uçakla Muğla'ya gelen CHP Genel Başkanı K...

Yarin Ve 20 Mayista Bu Yollar Kapali 4fb65c70475dc ThumbYarın ve 20 Mayıs'ta bu yollar kapalı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ku...

Polis Uyanin Muslumanlar Diye Bagirip Havaya Ates Acti 0 ThumbPolis "Uyanın Müslümanlar" diye bağırıp havaya ateş açtı

Rize’de cuma namazı vaktinde Cumhuriyet Meydanı’nda ...

Alo 147 Ogretmeni Darp Edecegim 0 ThumbAlo 147: Öğretmeni darp edeceğim

İstanbul Bahçelievler Yenibosna'da bulunan Halit Ziya ...

Demirtas Bizde New York Belediyesini Istiyoruz ThumbDemirtaÅŸ: Bizde New york Belediyesini istiyoruz!

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün bazı gazetelerde yer...

Basbakanlik Devlet Tiyatrolarini Kapatiyor 4fb64e61b0050 ThumbBaşbakanlık Devlet Tiyatroları'nı kapatıyor!

Tiyatroların özelleştirilmesi ile ilgili hem Başbaka...

Gerekirse Basbakana Cikariz 4fb64e626ae79 Thumb"Gerekirse Başbakan'a çıkarız"

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında, memurl...

Afis Asti Okulu Bir Yil Uzadi 4fb64e60e05db ThumbAfiş astı, okulu bir yıl uzadı

İstanbul Üniversitesi Jeofizik MühendisliÄŸi BölümÃ...

Isikaradan Korkutan Uyari 4fb64e6035f7f ThumbIşıkara'dan korkutan uyarı!

TÜRK Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. A...

Sehitler Ugurlaniyor 4fb6405139bef ThumbŞehitler uğurlanıyor

Antakya Devlet Hastanesi morgundan ambulanslarla alınan...

Uludere Ile Ilgili Sert Aciklama 4fb6405032180 ThumbUludere ile ilgili sert açıklama

Türkiye ve Bulgaristan’daki taÅŸkınları önlemek iÃ...

Erdogandan Uludere Aciklamasi Flas ThumbErdoğan'dan Uludere açıklaması! Flaş

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Amerikan Wall Street Journal gazetesi...

Yazar Modülü